A spirulina és a chlorella alga olyan sok pozitív hatással rendelkeznek, hogy azt szinte elhinni is nehéz.
Igazi szuper élelmiszerekről van szó,
melyek gyakorlatilag az emberi szervezet számára szükséges valamennyi
tápanyagot tartalmazzák. A kutatók szerint, ha valaki csak spirulinát és
tiszta forrásvizet fogyasztana, az is elég lenne az életben maradáshoz.
A spirulina a legtáplálóbb és
legkoncentráltabb étel, melynek több mint 60%-át könnyen emészthető
fehérjék alkotják, benne megtalálható az összes esszenciális aminosav,
rengeteg kálcium, foszfor és magnézium, annyi vitamin, mint amennyi a
búzacsírában és négyszer több B12-vitamin, mint a nyers májban.
Az elmúlt évtizedek vizsgálatai alapján a
kutatók ma már egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy a hosszú
és egészséges élethez az emberi szervezet számára az ásványi anyagok a
legfontosabbak. A spirulina gazdag forrása a cinknek, a káliumnak,
szelénnek és a mangánnak, valamint benne található a legtöbb
gamma-linolénsav, a szív számára nélkülözhetetlen zsírsav. A spirulina
és a chlorella kiemelkedő koncentrációban tartalmazza a klorofillt, mely
a szervezet első számú méregtelenítője. Magas B-vitamin tartalmával
pedig a stresszt és annak ártalmait enyhíti.
Az étkezés során bevitt tápanyagok csak akkor érik el kellő hatásukat, ha könnyen fel tudnak szívódni. A spirulina
a hosszú és egészséges élethez az emésztés javításával is hozzájárul
azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok (pl. E.coli)
növekedését és támogatja a hasznos baktériumokat, melyek a bélflóra egyensúlyához szükségesek. Az egészséges bélflóra a jó egészség alapja, befolyásolja a tápanyagok hasznosulását, erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzésekkel szemben.
A spirulina javít az immunrendszer működésén
A spirulina már kis mennyiségben is javítja az immunrendszer működését
és több energiát szabadít fel. A vizsgálatok szerint növeli a vérben a
limfociát számát, melyek csökkentik a szervekben kialakuló degeneratív
betegségek kockázatát. A benne található komplex cukrok fokozzák az
antitestek és a fertőzések ellen harcoló T-sejtek termelődését.
A természet rengeteg fegyvert tartogat a
rák ellen és rajtunk múlik, hogy mennyire használjuk fel ezeket. A
spirulina alga, melyet Japánban emberemlékezet óta fogyasztanak, a világ
sok pontján még mindig nem szerepel a legközkedveltebb élelmiszerek
között. Az elmúlt években azonban a nyugati orvostudomány is fejet
hajtott a spirulina rákellenes hatásai előtt, ez pedig egyre többeket
sarkall arra, hogy felhasználják előnyeit.
A chlorella és a spirulina alga élénk színét a fikocianin és a klorofill adják.
Mindkettőről beigazolódott, hogy gátolja a rákos sejtkolóniák
kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben. Az algák a béta-karotin
leggazdagabb forrásai. Ez az erőteljes antioxidáns részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben, ezzel jelentősen csökkenti a rák
kockázatát. A spirulinában 10-szer több béta-karotin van, mint a
sárgarépában. A spirulina poliszacharidjai segítik a sejtek
regenerálódását a sérülések után, melyeket a méreganyagok vagy a
rákelleni kemoterápia következtében szenvednek el.
A spirulina az életerő és az energia forrása.
Tápanyagai gyorsan hasznosulnak, ezért fogyasztása rövid idő alatt
érezhetően változást hoz az egészségi állapotban, a közérzetben, a
betegségek enyhülésében. Számos vírus és a rák valamennyi fajtája ellen
hatékonynak találták a vizsgálatok során, nagyszerű immunerősítő és
antioxidáns, védi a szívet és az érrendszert, javítja az agyműködést,
csökkenti a gyulladásokat és méregteleníti a szervezetet.
Idősebb korban, amikor az étvágy egyre kisebb, a spirulina rendszeres fogyasztásával valamennyi létfontosságú tápanyag pótolható,
a sejtekben, szervekben megindult öregedési folyamatok lassíthatók, az
egyes funkciók működése javítható. Összetevőiről kimutatták, hogy
hatékonyabbak, mint a szintetikus úton előállított
táplálékkiegészítőkben található, hasonló tápanyagok.